Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Имајмо огњену веру као Света мученица Марина!

Празник Свете мученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, традиционално свечано је прослављен у селу Гуњаци, будући да је управо овој Божјој угодници посвећен овдашњи храм. 

Литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије уз саслуживање архијерејског намесника подгорског јереја Борка Јаковљевића више свештенослужитеља, као и молитвено учешће верног народа међу којима су били и председник Општине Осечина Никола Томић и председник скупштине Светозар Гачић. У празничној проповеди Владика Исихије је указао да Света Марина, није била грешног живота попут покајане грешнице из јеванђељске приче (Лк 7, 37- 48), која се чита на празнике светих жена, али сви у себи носимо првородни грех наших прародитеља.

– Покајана грешница свим срцем долази Господу, умива Му ноге, помазује их скупоценим миром, све што има приноси Господу као жртву покајања, а фарисеј који је споља гледано живео по правилима Старог завета, испуњавао закон, не може то да разуме и осуђује грешницу, чак се дрзнуо да осуди и Самог Господа, јер каже да је Он пророк, знао би каква га се жена дотиче.Кад осуђујемо грешнике, ми смо у већем греху. Ако се не покајемо и не уложимо труд да то избацимо из себе, доћи ћемо до тога да осуђујемо Господа- упозорио је Владика Исихије.

Подсетивши да нам Господ у Светој тајни крштења даје благодат Светог Духа, која нас просвећује, проповедник је поучио да енергије Божје треба да користимо на покајање, исправљање и делатну љубав према другима. Светитељка коју данас славимо, Света мученица Марина, је сав свој живот посветила Господу и дара Божјег није узалуд примила, поучивши се вери од своје дадиље, уз коју је примила Свето крштење, будући потекла од родитеља незнабожаца.

– Она (Света Марина) је одлучила да се сва посвети Богу своме. Зато је стекла толику благодат Божју да је могла са премудрошћу у Господу да одговара кад су је извели пред незнабожачки суд.Могла је храбро да одбије да призна незнабожачке богове, да призна цара за бога, јер су то незнабошци тражили од хришћана. Благодаћу Божјом и својом силном вољом и љубављу, она је била спремна да буде најзверскије мучена, а да остане непоколебљива у томе. Господ је њу опорављао од рана које је задобијала- приближио је Владика Исихије детаље из житија Свете мученице Марине, једне од нарочито поштованих светитељки у српском народу. По узору на њу, закључио је ваљевски архипастир, и ми сами би требало да прихватимо искушења и страдања у свету на која ћемо, по нашој вери, наилазити да бисмо се утврђивали у свом веровању.

– Немојмо клонути када страдамо и када дођу туге, патње, раздори… Не клонимо духом, него као Света мученица Марина имајмо ту огњену веру и трпимо страдање, чинимо све што можемо да исправимо себе и околности које доводе до страдања. Држимо се непоколебљиво вере Христове! он ће нам дати утеху и да новом снагом идемо даље у нашој Цркви- поручио је Владика Исихије.

Након Свете Литургије, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Владика Исихије је честитао славу свечарима и свима који су дошли да прославе празник небеске заштитнице храма у Гуњацима.


Извор: Епархија ваљевска