Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Климатске промене су већ сурова реалност са глобалним размерама

 

Цариградски патријарх Вартоломеј је истакао неопходност удружених глобалних залагања „без обзира на геополитичке интересе и друге разлоге” у видео поруци приказаној 6. јула на тзв. Нисиросовим дијалозима. Овај чин је организовала Фондација Георгије М. Михалос, а одржан је под покровитељством председнице Републике Грчке Катарине Сакеларопулу и самог Патријарха.


Климатске промене су већ сурова реалност са глобалним димензијама и импликацијама, а не будући сценарио, нагласио је патријарх Вартоломеј, истичући неопходну потребу за хитним деловањем.

Свјатјејши Вартоломеј је изјавио да иако је важно предузети мале кораке, није довољно да се позабавимо оним што може бити највећа претња животу на нашој планети. Нагласио је хитност ефикасног суочавања са основним узроцима кризе, а не само с њеним последицама.

Цариградски  патријарх је истакао духовне и моралне корене еколошке кризе и друштвених проблема. Приметио је да је значајан аспект ове кризе то што се „људи, иако свесни последица својих избора, и даље понашају као да не знају“. Нагласио је да се „суочени са еколошком кризом, људи погрешно надају да ће природа некако превазићи текуће уништавање изазвано људским бићима и регенерисати се сама од себе“.

Након што је признао присуство здравих реаговања и постојећих догађања која обећавају, као што су значајне иницијативе цивилног друштва, динамични еколошки покрети, научна открића, политичке одлуке донете за опште добро, напори да се поштује људско достојанство и интегритет творевине, као и напредак у васпитању за животну средину, истакао  је неопходне промене које се морају обавити.

Поред свега овога, Цариградски патријарх је нагласио да је „потребна радикална промена у начину размишљања и суштински преокрет — прелазак еколошкој култури и култури солидарности.” Свјатјејши патријарх је истакао да духовне снаге, као што су историјске религије, могу и треба да допринесу овим променама коришћењем свог еколошког, социјалног и мировног потенцијала.


Прекомерни туризам и вредност алтернативних облика туризма


Патријарх Вартоломеј  је истакао питање прекомерног туризма, тему о којој се разговарало на Нисиросовим дијалозима. Навео је да његови изазови наглашавају значај алтернативних облика туризма, не само за одрживи развој и очување природне средине, већ и за обогаћивање духовних и културних искустава у целини. У том контексту, додао је Вартоломеј, важно је и правилно разумевање онога што је познато као верски туризам.

Најзад је похвалио  Фондацију Георгије Н. Михалос за њена залагања.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com