Type Here to Get Search Results !

Винарија манастира Буково (видео)



Традиција гајења винове лозе и производња вина у Неготинској крајини нераскидиво је везана за манастир Буково, који због свог географског положаја, изузетно повољних климатских услова, и особеног типа земљишта на манастирском имању, кроз векове представља синоним и главно обележје виноградарства и винарства овог краја.


Након појаве филоксере (крајем деветнаестог века) која је озбиљно угрозила читаво европско, па и српско виноградарство, манастир Буково  је 1887. године на свом имању основао прву виноградарску школу, која је четири године касније постала и прва државна пољопривредна школа за виноградарство и воћарство. Манастир је тако постао и средиште обнове виноградарства Неготинске Крајине.

Богата историја виноградарства и винарства нашег манастира, као својеврсно завештање многобројних поколења, надахнула је Епископа тимочког Јустина да братство, окупљено под његовим духовним руководством, непрекидно подстиче да обнови и настави ту традицију. Ти подстицаји су уродили плодом и манастирско братство је на површини од два хектара подигла јединствени засад црне тамјанике, којим је ова древна сорта не само сачувана од заборава, већ је створена и основа за стварање једног новог, изворно српског вина.

Црна тамјаника је специфична мускатна сорта, веома ретка у свету (Србија, Италија, Португал) и веома тешка за узгајање, због проблема са цветањем, али и сорта која је у стању да изнедри јединствено вино, непоновљивог мириса и укуса, у којима се преплићу цветни, воћни и зачински тонови (ружа, суво грожђе, босиљак итд).

Садржај шећера у шири достиже између 25 и 32 процента, а у изузетним годинама када је и принос доста нижи - постаје„суварак“, који може да садржи и до 45 процената шећера. Вина су јачине 14-17,6 в/вол са остатком непреврелог шећера, што црну тамјанику чини изузетним полуслатким вином.

Настојећи да уједини традицију и савремену технологију у производњи вина, монаси, својим трудом и преданошћу, уздајући се у благодат Божију која допуњује све наше недостатке, негују манастирски виноград и древну црну тамјанику са жељом да се у Србији поново појаве врхунска црвена вина достојна овог поднебља.


Рубрика