Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим на Савиндан: Све што је Свети Сава радио освештао је Христом и зато нас је то штитило и чувало


"Све што је Свети Сава радио освештао је Христом и зато нас је то штитило и чувало. Имали смо многе недаће и велика историјска искушења, али увек смо се уздали у светосавску етику као пут ка Христу и вечности" - рекао је Епископ Херувим.


На дан Светога Саве, 27. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели у Даљу.

Епископ Херувим проузнео је овом приликом богонадахнуту беседу:

- У име Оца и Сина и Светога Духа!

Драга браћо и сестре, нека вам је на здравље и на спасење дан у који прослављамо нашег првог просветитеља, учитеља и родоначелника нашег народа. Његов живот је непрестана лира за наш српски народ, лира која нас упућује ка Небеском Царству. Из те се лире српски народ напаја духовношћу. Српски народ је светосавски и богоносан народ. Светосавље није идеологија, него је оно живот по Христу. Свети Сава је ходио путем Христовим и све што је чинио било је у Славу Божју и за љубав Христову. Дела Светог Саве су управо због тога благословена и велика, живе вечно. Од периода када је Свети Сава живео све до данашњих дана, па и после нас певаћемо о Светом Сави, учићемо о њему. Наука Светога Саве јесте Христова наука, и као таква је универзална и вечна. Све што је Свети Сава радио освештао је Христом и зато нас је то штитило и чувало. Имали смо многе недаће и велика историјска искушења, али увек смо се уздали у светосавску етику као пут ка Христу и вечности. Светосавље је освештано Христом и такво треба да остане. Светосавље не сме бити злоупотребљено, као што је било у неким историјским тренуцима који су хвала Богу пролазни. Уколико схватамо Светосавље у духу Христовом, у духу Литургије и Царства Христовог, онда можемо бити сигурни да ће дати дарове за вечни живот. Светосавље је облагодаћено Светим Духом и живеће вечно као путоказ нашем крстоносном народу који ће остајући на правом путу васкрсавати у Христу.

Нека је свим Србима благословен данашњи дан, Свети Сава нека нас руководи ка Царству Небеском у наручје Христово! Живели, срећни и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска