Type Here to Get Search Results !

Видовданско сабрање у Атини


По молби Амбасаде Републике Србије у Атини, и са канонском дозволом Атинске Архиепископије, и ове године је традиционално прослављен Видовдан у Атини. У храму Светог оца Спиридона Тримитунтског Чудотворца на Панкратију 25. јуна 2021. године служено је вечерње, а наредног дана јутрење и света Литургија на српском језику. Начелствовао је протојереј Небојша Тополић, старешина храма Рођења Пресвете Богородице у Земуну, који је на крају богослужења присутном народу пренео поздраве и благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.


Саслуживали су старешина храма Свете Тројице – Руске цркве архимандрит Синесије Викторатос, протосинђел Василије Гавриловић и јеромонах др Амвросије Весић, у молитвеном присуству Митрополита Боцване и патријарашког егзарха Калахарија г. Генадија, јерарха Александријске Патријаршије и великог пријатеља српског народа. За певницом је појао г. Страхиња Шабић, студент Теолошког факултета Националног каподистријског универзитета у Атини.

У наставку свете Литургије традиционално је одслужен помен – парастос за све пострадале од Косовског боја до данас.

Литургији су присуствовали представници Амбасаде Републике Србије: министар саветник (конзул) г. Милан Вукосављевић и изасланик одбране пуковник г. Драган Петковић  са породицама.

Током богослужења зарад духовне окрепе верног народа, изнете су на поклоњење и частице моштију Светог великомученика Лазара Српског и Косовског као и Светог мученика Вида, а након Литургије уприличено је и скромно окупљање уз послужење у просторијама Парохијског дома храма Светог Спиридона.


јеромонах др Амвросије Весић