Type Here to Get Search Results !

,,Где су два или три сабрана у име моје, онде сам и ја међу њима“ (Мт. 18, 20)


Доносимо пример сарадничке наставе четворо наставника из Београда и Лознице, који су, мотивисани тиме да треба да промовишемо нашу свету веру утврђену од самог Господа Исуса Христа, да је чувамо, бранимо и не мешамо са сујеверјем и празноверјем, обележили овај диван празник светог апостола и јеванђелиста Луке у својим школама и показали лепоту наше вере живе. У исти дан, кад се на другом делу планете прославља нешто што нема никакве веза са хришћанством, ми сведочимо нашу веру, речима Господа нашега Исуса Христа ,,А Бог није Бог мртвих него живих; јер су њему сви живи" Лк 20, 38.


Желимо да подсетимо и децу и родитеље да је лепше и душекорисније обући се у врлине и украсити се добрим делима и радовати се у Господу.

Вероучитељици Марији Тодоровић из Београда и мојој маленкости Сањи Симић де Граф из Лознице, просторна удаљеност није сметала да започнемо сарадњу на једном веома битном задатку. Свесне да се баш на дан светог апостола и јеванђелиста Луке, прославља нешто што заиста нема везе са православљем, а да се из године у годину промовише некаква ,,Ноћ вештица“ кроз крајње морбидну костимографију која само на први поглед може бити безазлена, а ова тема се често и налази у уџбеницима страних језика, решиле смо да удружимо снаге и да осмислимо један леп час сарадничке наставе. Обе смо направиле презентације везане за светог апостола Луку које се међусобно допуњавају. И док је Марија осмислила презентацију која је у корелацији са историјом и обилује занимљивостима из житија овог јеванђелисте као и предању, локалитетима и подацима које можда многи нису знали, моја презентација је урађена у корелацији са енглеским језиком, која обилује употребом веб-алата, укрштеница, осмосмерка, повезивање, онлајн тестовима и квизовима а на крају смо радили препознавање икона и то кроз квиз осмишљен употребом веб-алата. Наш заједнички циљ био је да осмислимо такав час који ће бити занимљив, едукативан, на којем се спонтано смењује већи број различитих активности, и, истовремено, да докажемо како Верска настава нимало не заостаје ни за једним другим предметом што се тиче савременог оквира а да тиме истакнемо све оне циљеве и задатке, појачамо пажњу ученика, да они кроз активно учешће и задовољство у настави стекну трајна знања.

У реализацији наставе учествовали су и вероучитељи из Лознице Иван Негић из ОШ ,,Вук Караџић“ и Предраг Митровић из ОШ ,,Јован Цвијић“.

Наш један час повезао је три школе.

Тако је, у ОШ ,,Душко Радовић" на Новом Београду у понедељак, 1.11.2021. године вероучитељица Марија Тодоровић је одржала час Верске наставе у корелацији са историјом посвећен Св. апостолу и јеванђелисти Луки.  

Истог дана имала сам интегративни наставу са вероучитељем Иваном Негићем у ОШ ,,Вук Караџић“ Лозница, ИО Зајача кроз  интерактивну презентацију која је двојезична-на енглеском и на српском. Вероучитељ Предраг Митровић је у ОШ ,,Јован Цвијић”, Лозница одржао час користећи моју презентацију и тиме смо успоставили један леп вид сарадничке наставе користећи исти извор знања.

Нашим занимљивим активностима које смо реализовали показали смо веома битне едукативне и васпитне аспекте Верске наставе,да сви заједно сагледамо колико је ово диван предмет и више од предмета у школи јер нас учи јединим правим вредностима. 

Показали смо како се Верска настава лепо уклапа у савремени оквир јер нимало не заостајемо за осталим предметима у употреби веб-алата и хибридне наставе

Позивамо све заинтересоване колеге да наше стручне компетенције ојачамо кроз:

-сарадничку наставу и тематско планирање;

-пројектну наставу уз повећану активност ученика као носиоца пројектне наставе;

-употребу веб-алата и савремених начина планирања;

-осмишљавања радионица;

-смотре, дружења, ако не у реалном времену онда бар у хибридном и онлајн окружењу;

-укључивање родитељаи свих актера образовно-васпитног процеса;

-ПРОМОЦИЈУ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ СВУГДЕ И НА СВАКОМ МЕСТУ;

Драгоцено је кад колеге сарађују јер тиме добијамо ширу слику, већу базу знања, а квалитет наставе је бољи. Сарадничка настава и тематско планирање су будућност јер је наставни процес све сложенији.

Тимски рад је нешто што се уз добру организацију увек покаже изузетно продуктивним, а ми смо, свакако, и дужни да сарађујемо сећајући се речи Господа нашега Исуса Христа: ,,Јер где су два или три сабрана у име моје, онде сам и ја међу њима“ (Мт. 18,20).

http://online.anyflip.com/scxpd/gnkb/mobile/index.html


Сања Симић де Граф