Type Here to Get Search Results !

Торжествено сабрање у Осовици; богослужили епископи Јефрем и Сава


Епископ бањалучки г. Јефрем служио је свету архијерејску Литургију на дан када молитвено прослављамо икону Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула 2022. године, у манастиру Осовица, уз саслужење Владике марчанског г. Саве, викара Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. На крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен је славски колач поводом славе овог манастира, а Епископ Сава је у беседи о Пресветој Богородици истакао да "светост јесте управо оно што исијава из њеног бића и јесте управо оно како је и чиме је она живела".


Звучни запис беседе


Епископ Сава је у беседи подсетио на прочитано јеванђељско зачало поучивши сабране да у овом зачалу имамо два примера - "пример практичне, делатне љубави, љубави која не жали себе и која се жртвује зарад другога, да би другоме учинила задовољство и уделила своју пажњу и љубав" и пример "особе мирне, тихе, молитвене, особе која сагледава своје унутрашње биће, слуша Реч Божију и у свему се труди да испуни вољу Његову".

Свети Јеванђелист нам баш данас даје ове примере јер данас прослављамо "највећу у људском роду, ону која је у утроби својој носила Самога Бога, Онога Кога ни небеса не могу обухватити, а Који се у њеној утроби сјединио са људском природом", рекао је Владика марчански.

Епископ је у наставку рекао и да се наш народ, који је васпитан да у свему живи литургијски, управо на Богородичине празнике у највећем броју сабира у својим црквама, "да би одали дужну част и поклоњење које јој припада".

Стога је и ово данашње сабрање у Осовици, где се већ неколико година и налази верни препис иконе Тројеручице, поклоњење светињи која нас позива на живот у вери и "учвршћује у вери, нади, побожности и љубави једних према другима" и указује на пут светости, рекао је Владика Сава.


Извор: Радио Слово љубве