Type Here to Get Search Results !

Велико Пасхално вечерње у Храму Христа Спаситеља у Москви


На радосни празник Васкрсења Христовог, 16. априла 2023. године, Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије г. Кирило је началствовао торжественим Пасхалним вечерњим богослужењем у катедралном Храму Христа Спаситеља у Москви.

Свјатјејшем Патријарху Кирилу су саслуживао велики број архијереја, свештеномонаха, свештеника и ђакона Руске Цркве, као и представници помесних православних Цркава при Московској Патријаршији.

Његовој Светости је том приликом саслуживао и Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског.

У храму су се молиле и настојатељице женских манастира, еклисијарси црквених округа и настојатељи храмова града Москве, клирици града Москве и московске области, чланови црквених одбора, сарадници синодалних структура, представници градских православних организација, као и многобројни поклоници и парохијани.

На богослужењу је одговарао Патријарашки хор Храма Христа Спаситеља (диригент И. Б. Толкачев).

Телевизијска станица „ТВ-Центар“ је уживо преносила Патријарашко богослужење, док је коментаре износио руководилац Информативне службе Патријарха московског и све Русије Н.И.Державин. Богослужење је, такође преносила и телевизијска станица „Сојуз“ и „Спас“.

Традиционално, на великом вечерњем богослужењу је кориштено древно јеванђеље из времена царице Елисавете Петровне. Јеванђеље је заветни дар блажене успомене Митрополита Питирима (Нечајева) из Јосифо-Волоцког манастира, катедралном Храму Христа Спаситеља. Благословом блажене успомене Патријарха Алексеја II, јеванђеље се користи само у посебним приликама, и то два пута током године: на великом вечерњем богослужењу на Божић и на великом вечњем на Васкрс.

Након богослужења, Митрополит Јувеналије је упутио поздравну реч Његовој Светости Патријарху Московском и целе Русије г. Кирилу.

Његову Светост Патријарха Кирила поздравили су и представници омладинских организација, након чега је Патријарх одржао празничну беседу у којој је свим православним верницима честитао данашњи најрадоснији празник Васкрсења Христовог.


Извор: Подвоје СПЦ у Москви