Type Here to Get Search Results !

Празник Таворске светлости у Сарајеву


Велики Господњи празник Преображења ријетко се гдје прославља као у Новом Сарајеву, у Пофалићима. Преображење Господње је за све Србе Сарајева и његове околине симбол празновања, саборовања, радости и весеља. Управо је овогодишње преображенско саборовање многе Србе потсјетило на она пријератна величанствена окупљања и слављења. Нека је слава Богу за Његову милост и доброту.


Овогодишње преображенско богослужбено славље почело је у навечерје празника, 18. августа, служењем празничног вечерња. Вечерње је служио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, а уз саслужење протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића и Ранка Билинца, протојереја Младена Микавице, протонамјесника Душка Лаловића и ђакона  Божидара Васиљевића.

Свету архијерејску Литиргију у препуном храму служио је и Ријеч божију проповједао Високопреосвећени Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора: Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца,  Момира Васиљевића, Јадрана Даниловића, протојереја Милорада Милинковића, протонамјесника Душка Лаловића и ђакона Божидара Васиљевића. 

На крају свете Литургије благословљени су празнични дарови славско кољиво и славски колач које је ове године припремила породица Господина Милана Браловића, кума овогодишње крсне славе храма Преображења Господњег.

У наставку славља обављена је трократна литија око светог храма и благословљено је, као што је то и типиком прописано,  грожђе које је заједно са нафором, славским кољивом и колачом подјељено окупљеном вјерном народу. 


Извор: Митрополија дабробосанска