Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије и Епископ аматундски Николај: Сваки сусрет међу браћом је благословен

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Његово преосвештенство Епископ аматундски Николај служили су у 11. недјељу по Духовима, 20. августа 2023. љета Господњег, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење свештенства цетињског намјесништва, свештеномонаштва ове свете обитељи и свештеника Саве Хаџигаврила и Иринеја Теодоруа из Лимасолске митрополије Кипарске архиепископије.


Владика аматундски Николај предводи групу поклоника која борави у посјети светињама Митрополије црногорско-приморске, а у оквиру које су јуче, на празник Преображења Господњег, обишли Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици и поклонили се гробу блаженопочившег Митрополита Амфилохија, коме је Преосвећени одслужио помен.

Ријечима срдачне добродошлице драге госте из Кипарске архиепископије поздравио је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, који је подсјетио да славећи дан Васкрсења Христовога  настављамо да прослављамо празник Преображења Христовога – празник вјечне нестворене свијетлости те да се и даље радујемо овоме празнику и доживљавамо да је вјечна Божанска незалазна свијетлост постала садржај нашега хришћанскога живота и наше свете православне вјере.

“Радост овога празника увеличали су нам данас наши драги гости, браћа православни Кипрани, на чијем је челу Преосвећени Епископ Николај са свештеницима. Дошли су као браћа браћи и као своји својима у заједници Духа Светога. Донијели су нам велики апостолски благослов са освештане земље Кипра. Кипарска црква је апостолска Црква, а наша браћа Грци православни су истинска наша браћа и од када смо постали хришћани ми смо у Духу Светоме једно”, казао је Митрополит подсјетивши да су на Кипру проповједали и Свети апостоли Павле, Варнава и Марко, а четвродневни Лазар је био епископ.

Даље је истакао да смо Свето јеванђеље, Свету православну вјеру, Свето крштење примили од браће Грка – Светих Кирила и Методија и њихових ученика, а са кршетњем примили смо и писменост и културу. Света браћа Кирило и Методије саставили су прву словенску азбуку и на такав начин сви словенски народи су се почели описмењавати и стварати своју културу:

“И данас послије толико вијекова када вратимо поглед на цијелу нашу прошлост од апостола па до данас, видимо велике плодове Кипарске цркве, али и велике плодове Српске православне цркве, јер и једна и друга су мученичке, и једна и друга су родиле много светих и одњеговале блиставу православну духовност и културу.”

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да су Преосвећени Владика Николај, свештеници и народ донијели велике благослове мноштва Светих и великих светиња Кипарске православне цркве, што је велики дар и велики догађај на Цетињу.

“Данас смо се овдје заједно Богу молили и на српском и на грчком језику, али у једном Духу Светоме, у једној православној вјери, у једној побожности, у братској непрекидној  и неразоривој љубави. Сваки сусрет међу браћом је благословен и укрепљује и једне и друге и тако се међусобно снажимо и храбримо у љубави Божијој. Зато смо веома благодарни Преосвећеном Епископу Николају, свештеницима Кипарске православне цркве који су данас заједно са нама служили, Богу се молили и вјерном кипарском грчком народу.”

Овом приликом браћа су подијелила и заједничку забринутост. Наиме, браћа Грци Кипрани имају велики проблем, велики дио територије Кипра је окупиран од стране Турске, као што је окупирано наше Косово и Метохија.

“Ја нисам срео ниједног брата Грка, а посебно Кипранина, који би признао тај окупирани дио Кипра као посебну државу. Они кажи да је то њихова територија и њихове светиње иако је тамо остало веома мало народа, много мање него на нашем Косову и Метохији”, бесједио је Владика.

Подсјетивши да смо у прошлости водили заједничку борбу за ослобођење наших народа од турске империје, Митрополит је изразио увјерење да нас је та заједничка борба још више зближила и сјединила иако су у Светој православној вјери сви православни једно и заједно.

На крају свог обраћања, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је још једном пожелио топлу добродошлицу браћи Кипранима:

“Преосвећени Владико, драги у Христу брате и саслужитељу, драга браћо свештеници, драга браћо православни Грци, хвала вам много на вашој посјети, на вашој љубави, желим да вам боравак у Црној Гори буде благословен и на радост и на спасење. Надам се да ћете доживјети сво гостопримство нашег народа, нашега свештенства у Митрополији црногорско-приморској. Нека буде ваш долазак благословен и дај Боже да се са Божијим благословом вратите вашим домовима. Велико вам хвала на посјети, а посебно на времену које сте издвојили да се данас Богу заједно помолимо.”

Његово преосвештенство Епископ аматундски Николај заблагодарио је Митрополиту Јоаникију на љубави и гостопримству, као и благослову да данас заједно служе.

“У овим данима августа када славите попразништво Преображења Господњег и припремате се за празновање Успенија Пресвете Богородице, имамо ту радост и благослов да исту ту Божанску радост подијелимо са вама, као што говори један тропар, сабрала нас је данас благодат Духа Светога, да се поклонимо и славимо Оца и Сина и Светога Духа. И данас када у свијету постоје немири и проблеми, са којима смо сви упознати, као што постоје и црквени проблеми, још више треба да се сабирамо у Духу Светоме. И сви, и посебно и лично, да својим дјелима славимо и покажемо један исповједнички начин слављења Тројичног Бога и покажемо да смо ми дарови Духа Светога и да смо дио једне свете саборне и апостолска Цркве. Данас када су људи уплашени, узнемирени, неопходна је једна, јака вјера, заједница која ће да просвећује, даје снагу и љубав свијету. Почевши од Најсветијег Патријарха Порфирија и свих архијераја који се труде да управо то јединство и овдје и свуда сачувају.

И велико вам хвала Високопреосвећени на вашој љубави и гостопримству. Хвала вам што разумијете наше проблеме и наш бол који имамо са нашом земљом, и молимо вас да се и ви молите за нас, да се ти проблеми убрзо ријеше. Молимо вас да се молите за нас, а исто тако вас молимо да дођете код нас на Кипар, у Митрополију Лимасола, да узвратимо истом љубављу и гостопримством који сте ви нама указали. И наш Митрополит Атанасије шаље благослове и молитве, љубав и захвалност, а такође вас позива да дођете да посјетите наше светиње и нашу Митрополију. Захваљујемо се и сестрама и братству на љубави, да их Бог просвећује и даје снагу да издрже на духовном путу”, поручио је Његово преосвештенство Епископ аматундски Николај.


Извор: Митрополија црногорско-приморска