Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Свети аво Јустине, и даље проповедаш, и даље грмиш, и даље опомињеш и будиш!

Поздравно слово Његовог Преосвештенства Епископа липљанског г. Доситеја, старешине Вазнесењског храма, изговорена 12. јуна 2024. године приликом свечаног дочека моштију Преподобног Јустина Ћелијског и чудотвороне иконе Пресвете Богородице Знамење


У навечерје овог великог празника сећамо се речи које су Свети Апостоли чули на Маслинској Гори од анђела приликом Вазнесења Господњег: „Овај Исус који се од вас узнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видјесте да одлази на небо“ (Дел. Ап. 1, 11). Чекајући Други долазак Христов и свеопште васкрсење из мртвих чезнемо за Вишњим Јерусалимом, нашом истинском отаџбином. Међутим, тај пут ка вечности води нас у времену и кроз овај Богородичин град, престони Београд, који смо украсили бројним црквама и храмовима да нас својим крстовима подсећају на онај голготски крст, али и на славно Васкрсење Христово.

– Ево једног од сведока Васкрсења Христовог који нас данас походи. Давно дође у Бели град да у њему буде ђак Богословије Светог Саве, монах, професор Београдског универзитета и литург који грми са амвона цркава српске престонице. А ево данас нам долази као светац у слави и својим светим моштима освећује и благосиља овај град. Генерацијама Срба у ушима су одзвањале оне страшне и опомињуће речи које је отац Јустин са болом у души изговорио давне 1966. године гледајући празне цркве и празне манастире српске: „Каква тмина каква помрачина. Где су Срби? Много је бивших Срба . А правих Срба, авај, тако мало… о лешеви српски!“ Ево Срба, Свети Аво! Ево омладине српске сабране око твојих светих моштију. Нисмо аво Јустине више духовни лешеви, васкрсао је духовно народ српски. Свети заточниче ћелијски, ниси узалуд лио сузе и узносио молитве Једином Човекољупцу за род твој, српски православни. Чуо је Бог твоје вапаје и подарио твом народу покајање да се пробуди из духовног мртвила и поврати вери Отаца својих. Књиге које си у тамна времена комунистичког безакоња и безбоштва ревносно писао за будућа поколења, ми данас читамо и из њих се учимо најузвишенијим истинама и догматима вере наше Православне. Као и Свети владика Николај Жички и Охридски, Српски и Свеправославни и ти кроз своја дела и даље проповедаш, и даље грмиш, и даље опомињеш и будиш. Зато ће, Свети аво Јустине, овај пробуђени светосавски народ сутра кренути за тобом, у Вазнесењској литији улицама Београда.

Моли се Свети аво Јустине, заједно са Светим Савом и Светим владиком Николајем Жичким, да останемо на путу којим сте нас упутили, на Христовом путу, на Богочовечанском путу.

Велики је благослов Божји на нама данас што смо се удостојили да баш у наше дане Пресвета Богородица преко своје чудотворне иконе Курско-корене поново походи нашу престоницу и нашу отаџбину. И диван је данас поновни сусрет Светог аве Јустина са овом светом иконом, коју је за живота својим светим уснама побожно целивао и пред којом се топло молио.

Нека би Пресвета Мајка Божја и надаље била Путоводитељка свих православних хришћана ка Вишњем Јерусалиму, ка Царству Сина Њенога и Бога нашега.


Извор: Инфо-служба СПЦ

Рубрика