Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Без Цркве нема спасења


„Дух Свети освећује воду крштења и Свете Дарове којима се причешћујемо. Он дјелује и ван Цркве, слободна је личност, равночастан Оцу и Сину. Међутим, иако дјелује на људе и ван Цркве, Он их и привлачи Цркви, јер нема без Цркве спасења“, рекао је владика Кирило.


На празник Педесетнице – Силаска Светог Духа на апостоле, у недјељу 23. јуна, прослављена је слава храма Свете Тројице у Бјеловару. Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, мјестообљуститељ Митрополије загребачко-љубљанске. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, архијерејски намјесник загребачки, јереји Миломир Гвојић, парох у Великој Писаници, Драган Топић, парох у Нарти, Немања Ђукић, парох у Сиску и ђакон Петар Козакијевић из Загреба.

Говорећи о догађају Педесетнице, владика Кирило је истакао да свака душа која има вјере и која је просвјећена вјером, осјећа дејство Духа Светога који је свуда, све испуњава и Он руководи овим свијетом.

„Први члан Символа вјере нам говори о томе да је Бог Сведржитељ, Творац свега невидљивог и видљивог. Бог Отац је Узрок свега – рађања Сина његовог Јединородног и исхођења Светога Духа. Тек у Новом Завјету, иако се и у Старом Завјету наговјештава множина Божанства када се говори о стварању свијета, јеврејски глагол – „бара“. Он нам каже да је свијет створио Елохим – што у преводу значи богови, у множини. Ту се већ наговјештава тајна тројичности нашег Божанства. Бог је један, али постоји у три ипостаси, три личности, три савршена лица која су по свему иста. Отац је Отац јер рађа, Син је Син – јер се родио од Оца, а Дух Свети исходи од Оца“, рекао је владика Кирило.

Епископ је рекао да се наш Спаситељ чија наука је савршена и потпуна истина, враћа, и сједа са десне стране своме Оцу и тиме не повређује началство, јер је Бог Отац начало свега и Узрок Сина и Светога Духа. Тиме и нама показује који је наш пут – повратак у њедра нашег небеског Оца. Метод и лијек за тај повратак нам доноси Дух Свети.

„Дух Свети освећује и воду којом смо крштени, сви смо добили ту благодат на крштењу. Дух Свети освећује и свете дарове којима се причешћујемо, Он дјелује и ван Цркве, Он дјелује гдје хоће, слободна је личност, равночастан Оцу и Сину. Међутим, иако дјелује на људе и ван Цркве, он их опет привлачи Цркви, јер нема без Цркве спасења. Коме Црква није мајка није му ни Бог Отац“, казао је епископ Кирило и напоменуо да ћемо врло лако спознати да смо на путу Христовом и да је Дух Свети са нама.

„Ако имамо љубав према људима, мир, радост, ако смо кротки, смирени, ако нијесмо свадљиви, ако имамо љубав према своме ближњем, милосрђе, тада можемо бити сигурни да смо заиста на добром путу, наравно под претпоставком да смо вјерни. Свака свађа, свака завист су у супротности са Духом Светим који је сам благост, љубав и милост“, закључио је епископ Кирило.

Након литије око храма, благословени су славски дарови и прочитане молитве вечерња Педесетнице, а потом је, у порти храма, услиједио културно умјетнички програм, у којем су учествовала дјеца, полазници вјеронауке при храму Свете Тројице изводећи двије пјесме и чланови СКД „Просвјета“ из Дарувара који су се представили са пјевачком групом и сплетом игара.

Заједничарење вјерног народа и свештенства са епископом настављено је за трпезом љубави која је уприличена захваљујући кумовима славе Драшку и Рајку Максимовићу и Вијећу српске националне мањине града Бјеловара. Кумства сљедеће године прихватио се Лазo Вујасиновић.

За трпезом љубави окупљенима се обратио и отац Душко Спасојевић, а могло се примјетити да је овогодишњој прослави храмовне славе присуствовао већи број вјерника него ранијих година, посебно младих и дјеце.

Домаћин, јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски поздравио је присутне и изразио задовољство због доласка епископа Кирила, те се захвалио свима који су помогли у припреми славе. Подсјетио је да је уз Божју помоћ и уз помоћ вјерног народа у претходном периоду урађена фасада на црквеној сали, као и прилаз црквеном дворишту, што је још један корак у обнови овог, највећег храма Митрополије загребачко-љубљанске.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска