Type Here to Get Search Results !

Митрополит тетовско-гостиварски Јосиф свршеним богословцима: До данас сте били ученици Богословије, а од данас постајете учитељи народа


Дана 11. јуна 2024 у Македонском православном богословском училишту Светог Климента Охридског – Драчево, у присуству Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефан, ректор богословије Митрополит повардарски г. Агатангел, представник Светог Архијерејског Синода Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије, Митрополит тетовско-гостиварски г. Јосиф, Митрополит брегалнички г. Иларион, подељена су сведочанства и дипломе за 56 генерацију свршених богословаца.


Поводом успешно завршене матуре ученика, представник САС МПЦ-ОА Митрополит тетовско-гостиварски г. Јосиф, поздравио је присутне и, између осталог, рекао:

Ваше Блаженство, Ваша Преосвештенства, поштовани ректоре, часни оци, професори и драги матуранти.

Посебна ми је част што могу као представник САС МПЦ-ОА да кажем неколико речи дипломираним теолозима.                             

Драги свршени богословци, данас сте испуњени радошћу, јер завршавате један период свог живота, а то је успешан завршетак Богословије. Радује вас, ваше родитеље, ваше професоре, радује нас и све нас присутне на овој свечаности, радује и целу Македонску православну цркву. 

До данас сте били ученици Богословије, а од данас постајете учитељи народа. До сада су вас оцењивали ваши професори, а од сада ће оцену вашег знања и понашања давати Бог и народ. Зато се побрините да не паднете на испиту.

Запамтите, од данас ће вас живот калити и научити како треба да се понашате. Пре свега, трудом, радом, образовањем и саморазвијањем да себи обезбедите место у заједници. Рад уздиже човека и води га ка савршенству. Труди се да будеш користан себи и другим људима, да заједно са њима испуњаваш закон Христов.

Уживајте у животу и волите поштен и достојанствен рад. Трудите се у вери. Увек покушајте да се ослободите лоших мисли, осећања и жеља. Трудите се да мислите на Бога, да се наслађујете дивним миром Божијим и да за све узносите благодарност и славу Богу. Служите пре свега Богу, нашем македонском православном народу, нашој Македонској православној цркви. Честитам вам на овом успеху и желим вам свако добро од Бога у животу. Амин!


Превод са македонског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Тge.mk