Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јустин: Света великомученица Марина је образац истинске вере


Молитвено спомињући и прослављајући Свету Марину као заштитницу Светога храма у Атеници, братство храма и верни народ су прославили своју славу.


Ноћ уочи славе служено је празнично вечерње. Богослужењем је началствовао Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров уз саслужење ђакона Храма Вазнесења Господњег у Чачку Душана Арсенијевића, док је атеничко братство појало. Богослужењу је присуствовало многобројно свештенство града Чачка и околине уз мноштво верног народа. Након обраћања Архијерејског намесника трнавског и честитања славе, молитвеном сабрању се обратио старешина Храма Свете Марине протојереј Радиша Сеочанац и позвао их да остану на представљању издаваштва Епархије жичке. Испред уредништва присутнима се обратио уредник издаваштва протојереј др Слободан Јаковљевић. У надахнутом представљању приближио је мисију и смисао издаваштва и значај књиге као медија културе кроз историју. Слушајући проту Слободана, упознали смо се са свим до сада објављеним издањима Епархије жичке и са плановима за даље објављивање.

Уз присуство многобројног свештенства и верног народа молитвено смо дочекали дан славе, литургијски сабрани уз свог Архипастира, Митрополита жичког Г. Јустина. Саслуживали су Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина Храма Свете Марине протојереј Радиша Сеочанац, вазнесењски протојереј ставрофор Саша Јоловић, протојереј атенички Александар Грујовић, ђакони Стефан Симић и Ђорђе Чоловић.

Молитвено сабрање увеличало је појање протопсалта Ивана Трајковића и хора „Слово Љубве“. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је многобројно свештенство и верни народ. Црква и простор око ње били су тесни да приме све оне који су у молитви побожно запевали у славу Свете Марине.

Након резања славског колача обратио нам се Високопреосвећени Г. Јустин, честитавши славу храма. Подсетивши нас на девствено страдање Свете Марине, упутио нас је на историју нашег страдалног народа, који може да се поистовети са великомученицима. Сведочанство вере које је проистекло из њиховог страдања односи се и на патње српског народа кроз целокупну историју. Ипак, са вером у Васкрслог Христа успели смо да пребродимо недаће и искушења, ходећи ка Царству Небеском до данас.

По причешћивању Светим Даровима, пререзан је славски колач и освештано жито. У наставку је уприличена трпеза љубави. 


Извор: Епархија жичка