Type Here to Get Search Results !

Храм Светог Саве: Празник Преподобног Јустина ћелијског у окриљу његових моштију


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион началствовао је светом Литургијом на празник Светог Преподобног Јустина Ћелијског 14. јуна 2024. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару. 


Владици Илариону саслуживали су: Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански г. Доситеј; протојереји: Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Предраг Продић; протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Владике Исихија; јереј Далибор Стојадиновић, као и ћакони Немања Калем, Синиша Дувњак и Миодраг Ото.

Док је верни народ прилазио у побижности целивајући мошти светог Аве Јустина, Владика Доситеј им се обратио после прочитаног Еванђеља рекавши да је човек изгубио достојанство својим падом и грехом, али се Богочовек узнео у недостижне висине. Овај празник и овај град, походи један од Божијих Угодника, Преподобни Јустин Ћелијски. Тешко је рећи похвалне речи онакве какве приличе слави његовој у Богу. Он је из лика преподобних, а ти људи су они који су постигли светост живећи монашки животом. Свети Јустин се читав живот бавио Божанским стварима и непрестаним молитвама и у сузама је тиховао. Имао је дар проповедништва и певао је најлепше песме струјама Божије Благодати. У пустињи славуј кад пева нико га не види где је, а најлепшу песму има, такву песму је певао и Преподобни Јустин који је данас овде са нама у Храму Светог Саве на Врачару.


Извор: Храм Светог Саве