Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Ава Јустин походи и благосиља верни народ наш


Да су, Ваљевцима завичајни, Свети Владика Николај и Преподобни Отац Јустин Ћелијски- светитељи чије молитве чувају све боготражитеље у роду српском најбоље су потврде места на челу спасовданских литија у част крсне славе Града Београда. Прошле године, поворку верника централним улицама српске престонице предводио је кивот са моштима Лелићког Златоуста, док ће је мошти Преподобног Оца Јустина предводити 2024., године тројубилеја – 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију. 

Из манастира Ћелије, кивот са моштима  великог Божјег угодника испратили су игуманија мати Гликерија и старешина манастира Лелић игуман Георгије. У порти Храма Покрова Пресвете Богородице, са великом молитвеном радошћу, мошти Оца Јустина дочекали су Њихова Преосвештенства Епископи ваљевски г. Исихије, шабачки г. Јеротеј и изабрани британско- ирски (некадашњи јегарски) г. Нектарије, бројно свештенство и верни народ, као и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, начелник Колубарског округа Виктор Мићић, представници Војске Србије, Полицијске управе и јавних установа. У дворишту најстарије градске светиње формирана је литија.

У величанственој молитвеној поворци, мошти Оца Јустина пренете су до Храма Васкрсења Христовог, где му је одслужен акатист. 

Обраћајући се сабранима око светиње ћелијског богомудраца, Владика Исихије је навео да је ово први пут да је Ава Јустин благоизволео да из „својих Ћелија изађе у свет“ и оде тамо где му безбожнички режим за земаљског живота није дозвољавао да се са својим народом виђа, служи Свете Литургије и проповеда. У срцу храма, који је срце Епархије ваљевске, Ава Јустин креће да благослови свој народ, све православне хришћане који му се моле.

Свети Ава (Јустин) данас походи свој град, своје Ваљево, а потом се упућује у Београд да тамо освети и благосиља верни род наш. Не само оне који верују, већ и оне који су спутани на најстрашнији начин, сатанском обманом, оне које је Ава уз свог самислиоца Достојевског толико добро и проницљиво описивао и лечио. Да освети све оне који се налазе у нашем главном граду и околини, јер само благодат Божја која делује кроз светитеље може да нас исцели. Само она може да нас врати са урвина на које смо залутали. Свети Ава данас креће ка Врачару, ка Храму Светог Саве, кога је читав живот прослављао и његово Светосавље обнављао у роду нашем- речи су Владике Исихија које су у данашњем свечаном тренутку дотакле све који су дошли да испрате мошти Оца Јустина на поклоњење браћи  и сестрама у српској престоници. У завршници обраћања, Владика Исихије узмолио је Господа да молитве Аве Јустина увек буду са нама, да буду водичи у овим смутним временима. Да се сабирамо на Светим Литургијама и прослављамо Господа како је он то чинио током свог земаљског века. 


Извор: Епархија ваљевска