Type Here to Get Search Results !

Верска настава - трећа година (27. Април-1. Мај 2020)


Тема часа: Свештенство


Шта је Света Тајна Свештенства?

То је света тајна у којој Дух Свети кроз полагање руку епископа даје благодат и право ономе који се рукополаже за епископа или свештеника да свршава остале свете тајне и да руководи верским животом људи.

Колико има степена у светој тајни свештенства?

Три степена: епископ, свештеник и ђакон.

Каква је разлика у ова три степена свештенства?

Епископ може да свршава. свих седам светих тајана, свештеник све осим св. тајне свештенства, а ђакон помаже епископу и свештенику, али сам не може свршавати ниједну од светих тајана.

Који су нижи чинови у Православној цркви?

Чтеци ,ипођакони и ђаконисе.

Ко рукополаже епископа?

Два или више епископа.

Ко рукополаже свештеника?

Епископ.

Чији су наследници епископи?

Епископи су наследници апостола.

Ко је установио у Цркви јерархију?

Сам Господ Христос као први Првосвештеник (Јевр. V, 4—6). Он, као извор сваке власти и права у Његовој Цркви, дао је апостолима власт да уче, исцељују и опраштају грехе.

Шта онда представља целину јерархије?

Најпре Христос као вечни Првосвештеник и глава Цркве, онда од Њега апостоли, па од апостола епископи, и од епископа свештеници и ђакони.

Зашто је неопходно полагање руку у овој светој тајни?

То су најпре чинили апостоли (I Тим. IV, 14; V, 22.). Полагање руку у овој светој тајни преноси се на лице које се рукополаже духовна сила и тако се постиже законита веза црквене власти и свештенослужења

Да ли може постојати црквена заједница, а да не признаје и да се не покорава епископу?
Не може постојати, јер се таква црквена заједница одељује од тела Васељенске православне цркве и лишава себе благодати Божје.

Зашто зовемо свештеника „Оцем“?

Зато што смо преко свештеника у светој тајни крштења препорођени у децу Божју; преко њих у светој тајни причешћа добијамо небеску храну (Христово тело и крв); у светој тајни покајања преко њих добијамо опроштење од својих грехова, а у осталим светим тајнама нарочите дарове Светог Духа. Поред тога, свештеници се за нас непрестано моле, уче нас, саветују, опомињу нас и нама руководе. Према томе, они су заиста наши духовни оци. Свакако они морају бити достојни тог имена и те велике службе.


Вероучитељ и катихета Бранислав Илић