Type Here to Get Search Results !

Ђурђевдан – слава манастира Ђурђеви Ступови

 

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске служио је на празник Светог великомученика Георгија, у четвртак 6. маја 2021. Свету Архијерејску Литургију у катедралном манастиру Епархије – Ђурђевим Ступовима, чија је храмовна слава данашњи велики празник.


Звучни запис беседе


Прослављање Светог великомученика и побједоносца Георгија, који је небески покровитељ Берана и његових житеља, почело је у раним јутарњим часовима литијом, у којој је, због важећих епидемиолошких мјера, учествовало само свештенство архијерејском намјесништва беранског и братство Манастира, а која је, у 6 часова, кренула из Ђурђевих Ступова и уз поштовање саобраћајних прописа ишла до центра града, те назад до Манастира.

Славље је настављено Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Епископ Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва.

Ријечју архипастирске бесједе обратио се Владика Јоаникије, који је у току празничне службе Медаљом Светог Георгија I степена одликовао г-дина Милана Пантовића из Београда за немјерљив допринос обнови манастира Ђурђеви Ступови.

Домаћин овогодишњег славља били су: г-дин Бранислав Њого Кљајевић, игуман манастира Блишкове о. Владислав (Цветковић) и настојатељ манастира Мајсторовина  јеромонах Андроник (Ракочевић). За следећу годину обавезу да буду домаћини славља преузело је Српско добротворно друштво „Свети Владика Николај Велимировић“ из Берана.


Извор: Радио Светигора