Type Here to Get Search Results !

Златиборско вече посвећено питању смисла живота по Достојевском


Да је Златибор место културног, духовног и интелектуалног уздизања сведоче и дешавања која се у току овог лета одвијају сваког петка у порти Храма Преображења Господњег. У прилог томе иде и предавање свештеника Александра Јевтића на тему „Смисао живота по Достојевском“, одржано као својеврстан омаж у години када се навршавају два велика јубилеја – 200 година од рођења и 140 година од смрти великог руског писца и мислиоца.

Студиозно и са великим умећем приповедача, млади и трудољубиви свештеник Јевтић је сабраном верујућем народу и онима који траже одговоре на суштинска животна питања пружио могућност да се на један посебан начин упознају са ликом и делом непоновљивог књижевника. Он им је помогао да проникну у идејни склоп мисли Достојевског и дао им могућност да сагледају његов пут од промотера социјалистичких идеја у царској Русији до утврђења у вери. Сазрело дубоко животно искуство Достојевског установљено је на становишту да је вера у Христа као Богочовека и исконско добро већа од свакога греха и  смрти, као и да свако наше деловање утиче на чињење и останак у греху људи око нас.

Три основне вредности: истина, доброта и слобода, дате човеку као дар али и бреме од Бога, посебно су обрађене и представљене у сваком од главних ликова дела која Достојевског чине до данас великим изазовом. Његово стваралаштво је анализирано и од философа и психолога, а вечерашње предавање, као и одговори на постављена питања, били су својеврсно књижевно вече и анализа дела: „Записи из подземља“, „Злочин и казна“, „Зли дуси“, „Браћа Карамазови“, за шта је на крају предавач и награђен громким аплаузом.

Свештеник Александар Јевтић родом је из Бајине Баште, парох је Саборног храма Светог Саве у Краљеву, уредник епархијског часописа Жички благовесник, члан уређивачког одбора часописа Православни мисионар, аутор многих тв емисија, низа предавања у оквиру црквеног живота, аутор неколико научних радова, као и учесник неколико богословских симпосиона.

У оквиру богатог програма „Златиборског културног лета“ следеће дешавање испред Храма Преображења Господњег је предавање историчара и и преводиоца Дејана Ристића 13. августа од 19 часова.


Извор: Епархија жичка