Type Here to Get Search Results !

Добротворне организације Српске Цркве на Генералној скупштини КЕЦ-а


Земља живих, Фонд Владика Платон Атанацковић, Привредник, Екуменска хуманитарна организација и Библијски институт – на изложбеним штандовима у Мастер-центру. 




У оквиру заседања Генералне скупштине Конференције европских Цркава, у великој дворани Мастер-центра у Новом Саду, од 31. маја до 6. јуна, представници  хришћанских Цркава из целог света имају прилику да виде делатност и начин рада српских али и црквених добротворних организација из Европе. Од српских верских установа, у великој дворани Мастер центра, 31. маја, 1, 2, 4. и 5. јуна, изложбени штанд имају Земља живих, Фонд Владика Платон Атанацковић, Привредник, Екуменска хуманитарна организација и Библијски институт.


Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, заједница Земља живих основана је 2004. године, и до сада је, кроз помоћ људима, показала да дрога нема последњу реч. У Србији тренутно функционише 4 овакве куће у којима утеху траже и проналазе они који се осећају промашеним, неоствареним, уморним, разочараним, зависницима и независницима, тужним и сиромашним у срцу. Наш програм је бесплатан и штићеници добровољно приступају истом, нема штетних навика, порока, недоступни су телефони и други видови савремене технологије како би човек могао да се сусретне са самим собом и првенствено са Богом, рекла је Марина Гогић испред штанда ове Заједнице. 



Васкрс, Божић, као и многи други значајни празници и догађаји бивају много радоснији и потпунији за многочлане породице на Косову и Метохији захваљујући љубави и бризи Добротворне установе Владика Платон Атанацковић. Из установе Владика Платон Атанацковић поручују да је социјални ангажман Цркве у савременом друштву начин да се на делу покаже друштвена одговорност, када је у питању решавање нагомиланих проблема са којима се човек суочава у свакодневном животу. 
Екуменска хуманитарна организација ради на смањењу сиромаштва, развоју међуцрквене сарадње и промоцији људских права и да на тај начин доприноси изградњи солидарног грађанског друштва у Србији, рекла нам је Марија Порњицки из ове организације.



Екуменска хуманитарна организација је основана 1993. године на иницијативу Светског Савета Цркава како би на организован и ефикасан начин одговорила на потребе угроженог становништва Србије и обезбедила помоћ у виду хране, лекова, хигијенских средстава, и тако даље. 
Већ деценијама у нашој земљи делује Друштво – Српски пословни клуб Привредник. Тачније, 1993. је обновљен рад друштва које је званично основано 1897. године. Оно чиме се ова установа особито може похвалити јесте подстицање младих талената у Србији на школовање и лично усавршавање. Наиме, Вукашин Зорић, студент историје у Београду, млади питомац Привредника, каже да ово Друштво стипендира и школује младе и на тај начин промовише значај образовања и негује осећај правих моралних вредности. 


Библијски институт Православног богословског факултета у Београду основан је одлуком Научно-наставног већа ПБФ септембра 2015. године као посебна истраживачка јединица у оквиру факултета на предлог наставног особља Групе за библистику. Током 2014. године приступило се реновирању дела простора некадашње учионице бр. 5 пренаменованог за потребе института којим је обезбеђен довољан број полица за књиге и то захваљујући средствима Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, рекао је Душан Митровић, студент Православног богословског факултета Универзитета у Београду. 



У главној дворани Мастер-центра, током трајања Генералне скупштине Конференције европских Цркава, изложбени штанд имају Земља живих, Фонд Владика Платон Атанацковић, Привредник, Екуменска хуманитарна организација и Библијски институт.