Type Here to Get Search Results !

Васељенски патријарх примио архијереје Украјинске Цркве


По благослову Његовог Блаженства Онуфрија, питрополита Кијева и све Украјине, делегација канонске Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије посетила је Његову Свесветост Патријарха васељенског Вартоломеја у суботу, 23. јуна 2018. Украјински архијереји су желели да од Свјатјејшег Вартоломеја добију поуздане податке о евентуалном давању Томоса аутокефалности двама украјинским шизматичким телима која су изразила жељу да сачине неку нову Цркву, и да изложе став канонске Украјинске Цркве по том питању, као и да упознају Патријарха о садашњем стању у украјинском црквеном животу.

Свјатејши Патријарх је изјавио делегацији да не подржава озакоњење шизми у Украјинској Цркви и да не жели да се меша у то стање без обзира на то што се председник Порошенко уз подршку украјинског Парламента и шизматичке „Кијевске патријаршије“ и „Украјинске аутокефалне православне Цркве“ по том питању обратио Васељенској Патријаршији почетком априла ове године  молећи да се створи нека сједињена „Аутокефална Православна Црква“.

Украјински јерарси су пренели позив Свјатјејшем Вартоломеју да пошаље представника на прославу 1030-годишњице Крштења Руса, на којој се очекују представници свих помесних православних Цркава.

Митрополит Француске Емануил је изјавио после разговора: „Данашњи разговор је благословен тренутак за нас, и ми верујемо да ћемо оваквим општењем и сталним дијалогом постићи циљ на ползу светолике Православне Цркве“. Са своје стране Митрополит Антоније бориспољски и броварски изразио се пред  новинарима: „Видимо да је жеља Цариградске Патријаршије, Цркве од које смо примили крштење, да нам помогне по овом питању. Притом је додао: „Његова Светост патријарх Вартоломеј не жели да се меша у ову ствар... Не зна се како ће ово питање бити решено, јер је веома сложено, али морамо чинити све да се наша браћа и суграђани који су поцепани, врате у крило Православне Цркве.“