Type Here to Get Search Results !

Парастос ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождество-Богородичине школе латинскословенске у Новом Саду


Сваке године, у Саборном храму у Новом Саду, ученици и професори Гимназије Јован Јовановић Змај молитвено се сећају епископа Висариона Павловића, као и свих осталих ктитора, добротвора, професора и ученика, Рождество-Богородичине школе латинскословенске, претече данашње Гимназије. 

Ове године, 24. септембра, парастос су служили протопрезвитер Жељко Латиновић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке и презвитер Лео Малешевић, заменик координаторa Катихетског одбора Епархије бачке. 

Својим појањем, хор Гимназије је допринео свечаном тону овог догађаја. 
Господину Радивоју Стојковићу, директору Гимназије, професорима и многобројним ученицима, прота Жељко Латиновић упутио је речи поуке. 

Да не заборављамо на којем месту стојимо и да се сећамо оних који су ту стајали пре нас. Да се тај ток сећања преточи у незаборавни Ум Живога Бога. Бог никога не заборавља, али и ми имамо обавезу да не заборављамо једни друге... Многих значајних личности, поред владике Висариона Павловића, Дионисија Новаковића, Арсенија Радивојевића, Захарија Орфелина, Јована Рајића и многих, многих других, које само Господ зна, да их се сети у Царству Своме... Сећајући се њих, ми се напајамо њиховом снагом, њиховом мудрошћу. Да ходимо путем који су они ходили, а који нам је пропутио Свети Сава. То је пут који води у вечни живот, навео је прота Жељко.