Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Цетињска богословија уродила дивним плодовима!


Поводом краја школске године Богословије Светог Петра Цетињског данас је у Цетињском манастиру служен благодарствени молебан, након којег се ђацима и професорима ове школске установе обратио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.


Митрополит је истакао значај образовања уопште, нагласивши да су све школе и сва знања драгоцјена, али да су богословска знања посебна.

Позвавши све сабране да заблагодаре Господу за сва добра, а посебно за крај школске године и почетак матуре 23. генерације Цетињске богословије, владика је казао да се свако дрво по плодовима познаје, па тако и сваки човјек, заједница:

„Ова наша школа која постоји већ 150 година, од 1863. године, заиста је уродила дивним плодовима. Дала је изузетне људе. У њеном животу су учествовали не само умни и честити људи, него и свети Божији људи.“

Цетињска богословија дала је и светитеље Божије, свештеномученике, епископе који су мученички пострадали, казао је Митрополит и подсјетио на Светог Јоаникија, који је пострадао са својим свештеницима и народом, Гаврила Дожића, потоњег патријарха српског и многе друге.

Нагласио је да је ова школа извор свеукупног школства у Црној Гори јер била прва школа у Црној Гори за вријеме Књаза Николе Првога Петровића:

„Зато је ред да заблагодаримо Господу, ви, ми, Црква наша, што нас је Господ обдарио таквом школом која је уродила таквим дивним плодовима.“

Подсјетио је да је школа имала прекиде у раду, јер је такав је био распети живот наше Цркве и народа у то вријеме, међутим дао је Господ да се 90-тих година поново обнови, тако да је ово њена 23 генерација.

„Велики Божији дар, тако да заблагодаримо Господу и Светом Петру Цетињском Чудотворцу и Петру Ловћенском Тајновидцу, који су се такође у овом светом манастиру учили, гдје су биле прве школе у 19. вијеку и који су својим благословом оставили дивнога и великога трага, остављају и остављаће, ако Бог да, и у будућности. Нека би Господ и вама дао снаге да наставите ово свето Божије дјело, јер у овој школи, Цркви Божијој као школи, све се завршава и све поново почиње.“

Појаснио је да ова богословска школа вјечно траје, јер учи за вјечност и просвећује вјечном свјетлошћу за разлику од других које дају практична знања, која су такође драгоцјена.

„Ова школа, Црква Божија као школа, она не васпитава само овдје за земљу, за овај привремени живот, него даје знање и мудрост и подстицај да се учимо и научимо вјечном достојанству човјеком“, казао је владика Амфилохије и додао:

„Да свједочимо то вјечно достојанство људско, да будемо свједоци те вјечне просвјете која сија из Светотројичине тајне Бога љубави: Оца и Сина и Светога Духа, на којој почива сва васиона. Свјетлост која је уграђена у свеукупну божанску творевину просвећује и призива сваког човјека који долази у овај свијет на вјечни живот у непролазном Царству Божијем.“

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је подстакао ђаке да и по доласку својим домовима и храмовима наставе да поју и буду редовни учесници литургијског и опште црквеног живота:

„Сад сте призвани да тамо гдје идете, код својих кућа, наставите да појете као што овдје појете. Да појете у својим храмовима и помогнете својим свештеницима, да наставите ово појање пјесме непролазне, која увијек започиње, а никад се не завршава: пјесме живоме и вјечноме Богу –  Оцу и Сину и Духу Светоме, коме нека је благодарност за све и слава у вијекове, вјекова. Амин!“