Документарни филм "Свети Василије Острошки - сведок васкрсења"

19.05.2020.

Радио Беседа: Светотајинско богословље - Монаштво - десети део (деведесет трећа емисија)


У оквиру деведесет и тећег издања емисије Светотајинско богословље привели смо крају циклус од десет емисија посвећених светој Тајни монаштва.Десети део разговора на тему монаштва био је посвећен теми светотајиснког односа између крштењских и монашких завета.

Монашко посвећење и живљење у својој суштини представља са­мовласно опредељење монаха да иде путем подвига са циљем испуњења монаш­ких завета који су утемељени на крштењским заветима. Крштење којим човек постаје нова твар у Христу бива остварено у животу појединих чланова Цркве као посебан израз љубави према Богу која је утемељена на слободи у Духу Светом Којим смо запечаћени.

Крштење и монашки подвиг светотајин­ски позивају и призивају човека да превазиђе своју сопствену природу; да јој се супротстави и да је преобрази. Ослобођење од робовања греху и смрти конач­ни је циљ ових тајни, али и укупног светотајинског деловања Цркве, која преко свештених символа и изображења саопштава спасоносне истине. Стога монашки постриг није могуће посматрати на другачији начин осим кроз тајну Крштења која је у његовој основи.

Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић


Све емисије Светотајинско богословље можете пронаћи ОВДЕ