Документарни филм "Свети Василије Острошки - сведок васкрсења"

16.10.2020.

Епископ Иларион преводио молитвено сабрање поводом славе параклиса манастира Буково

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету Литургију у параклису манастира Буково. Епископу су саслуживали свештенослужитељи из читаве Tимочке eпархије а за певницом су појали чланови хора зајечарског Саборног храма. Молитвено учешће, поред бројних верника, узели су и г. др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, г. Драган Поповић, председник Општине Мајданпек и г. Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

Повезана вест: 

Навечерје славе буковског параклисаУ својој празничној беседи, владика Иларион је истакао – Када бисмо читав наш живот посветили само благодарењу Богу за то што нам је дао Цркву кроз коју се спасавамо, што нам је даровао Пресвету Богородицу која је наша заштитница и покровитељка, што нам је дао светитеље који нас заступају пред Богом, што нам је уопште дао живот да видимо лепоту и да осетимо радост у општењу и заједничарењу са ближњима, што нам је дао прилику да постојимо, што нaс је довео из небића у биће да видимо сву лепоту створенога света; само када бисмо благодарили Богу на свему томе читав живот наш не би био довољан да достигнемо ту меру благодарности коју ове ствари и милост Божја заслужују.

Такође, тумачећи свето Јеванђеље, Епископ тимочки је нагласио да је у читавом нашем хришћанском животу неопходно да будемо и попут Марте и попут Марије. Потребно је да као Марија слушамо реч Божју, да се молимо Господу, али и да попут Марте ревнујемо, трудимо се за благолепије и угађамо ближњима. Јер, све што се у овом свету чини без сећања на Бога није Богу угодно јер се чини од сујете овога света, закључио је Преосвећени владика.

Након Литургије, прослављање празника и славе параклиса настављено је у манастираком конаку где је послужен свечани славски ручак за све вернике.


Извор: Епархија тимочка