Type Here to Get Search Results !

Празник у Каиру


Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке г. Теодор служио је 21. маја 2021. године свету архијерејску Литургију у храму Светих цара Константина и царице Јелене у Каиру. Саслуживали су Митрополити мемфишки Никодим и ермопољски Николај.


Празничном сабрању присуствовали су амбасадор Грчке г. Гарилидис, амбасадор Кипра г. Мавроматис, као и представници грчке заједнице у Каиру.

Његово Блаженство Патријарх је говорио о Светим равноапостолним цару Константину и царици Јелени, истичући да и данас, у јеку пандемије коронавируса, крст који су држали у рукама шаље ванвременску поруку „Овим победи“. „Наша победа неће бити на тенковима нити оружјем, нашу победу ћемо постићи снагом срца, молитвом и сузама наших очију“.

Патријарх је служио помен ктитору храма, покојном Нестору Цанаклису, у капели Светог Нестора на десној страни храма.

Патријарх је посебно је заблагодарио великом доброчинитељу грчке заједнице Екатерини Белефанти Софианоу на новој великој донацији коју је дала храму.

Патријарх је благосиљао сабрани верни народ и извиђаче који су својим присуством улепшали празнично сабрање и нагласио: „Наше школе и наше цркве вековима ће позивати и учити све људе да ходе путем Господа Исуса Христа“.

По завршетку Божанствене Литургије у литији око храма пронета је икона Светих цара Константина и царице Јелене.


Извор: Јерусалимска Патријаршија