Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије на опелу Велимиру-Вељи Павловићу: Веља је знао да је могуће покидати границе које деле историју од вечности


Свештени чин опела над земним остацима новопрестављеног слуге Божјег Велимира-Веље Павловића, који се упокојио у Господу у 69. години живота, служио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у Светониколајевском храму на београдском Новом гробљу. Предстојатељу Српске Цркве саслуживали су преосвећена господа епископи топлички Јеротеј, хвостански Јустин и марчански Сава, викари Патријарха српског.

Након одслуженог опела Патријарх се сабранима обратио молитвеним речима у спомен на новопрестављеног Велимира-Вељу Павловића чији живот је био живљење по начелима истините вере.

-Веља је знао да је могуће покидати границе које деле историју од вечности, знао је, а и тако живео, да то може сваки човек, а нарочито онај који има већи дар у заједницу и кроз заједницу са живим Богом са Исусом Христом, знао је да смо створени по слици и прилици Божијој, не знањем које јесте стицање и информација о нечему. Знао је Бога, не знањем које је скуп података о Богу, него је знао Бога из живог личног доживљаја и сусрета са Богом, и зато је знао да баш онда када је човек свестан да не може сам кроз културу, кроз стваралаштво, цивилизацију, када кроз ту спознају показује и пројављује своју људску немоћ да тада постаје најмоћнији онда када учини унутрашњи духовни салто мортале и баци се у наручје живог Бога. Знао је то све наш драги, добри, тихи, смерни, скромни, у библијском смислу богобојажљиви наш брат у Христу, Веља, који је имао живу истинску веру, рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи над одром блаженопочившег Велимира-Веље Павловића.

После опела земни остаци Велимира-Веље Павловића погребени су у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, где је Патријарх Порфирије у молитвеном присуству најближе породице и колега служио мали помен и помолио се за душу новопрестављеног слуге Божијег Велимира.


Извор: Телевизија Храм