Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на Велику суботу богослужио у храму Светог Јована Владимира у Бару


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникје служио је данас, на Велику суботу Свету службу Божију у саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Пред почетак Литургије у чин чтеца рукопроизвео је Марка Орландића, студента ПБФ у Београду.

У литургијској проповиједи Митрополит црногорско-приморски је рекао да је Господ Исус Христос, завршивши дјело спасења рода људскога, које је заправо ново стварање, узвишеније од онога првога стварања, починуо примивши животворну смрт.

“Починуо је у гробу и сишао у доње свјетове, и свјетлошћу свога Божанства освијетлио све дубине ада и својом силом ослободио све оне који су робовали и чамили у сјенци и у тами смрти”, рекао је он.

Додао је да је Господ на крсту издахнуо, али је својом смрћу смрт уништио, како пјевамо у црквеним химнама.

“И у трећи дан је васкрсао из мртвих , јер Њега смрт није могла држати у својој власти. Његова смрт је била добровољна, искупитељна ради нас и ради нашега спасења, да би нас ослободио од смрти и од страха смртнога, да би нам дао слободу и нови живот, ново стање, нову радост”, нагласио је Владика Јоаникије.

Владика је рекао да је овај дан један од најузвишенијих дана у току богослужбене године.

“Када слушамо пјесме у које су црквени пјесници унијели толико душе, осјећања, мисли, богопознања, созерцања да нам освијетле тајну спасења, тајну Божанских дјела, тајну Христовога распећа, крста Његовога, смрти Његове и погребења да би нас на такав начин увели и у тајну васкрсења Христовога”, казао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио и да је овај дан дан тишине и молитве.

“Дан када Господ силази у доње свјетове и разара смрт и законе гријеха и смрти. И дарује нам закон слободе својим васкрсењем. А то је истовремено и закон Његове љубави да живимо новим животом као хришћани, да се радујемо јер нам је Господ дао нови живот, живот вјечни и пројавио своје вјечно царство”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска