Type Here to Get Search Results !

Грузијски патријарх апеловао на патријарха Вартоломеја у име прогоњене Украјинске православне цркве


Како се прогон канонске Украјинске православне цркве и братства Кијевопечерске лавре и даље  интензивира, архијереји, свештенство и међународне организације из целог света су почели да говоре у одбрану Цркве.


Његова Светост патријарх-католикос Илија, предстојатељ Грузијске православне цркве, апеловао је у петак, 24.3.2023. на патријарха Вартоломеја да посредује у име Цркве и манастира.

Треба напоменути, патријарх Илија — можда најомиљенији и најауторитативнији предстојатељ свих православних Цркава — истиче да су свештенство и парохијани УПЦ лојални својој земљи и да се УПЦ одвојила од Московске патријаршије.

С руге стране, украјинске власти и расколници који уживају подршку патријарха Вартоломејм и даље ратоборно називају УПЦ Московском патријаршијом у Украјини, намерно доприносећи тиме верском непријатељству и прогону Цркве.

Писмо патријарха Илије гласи:

Поздрављам Вас са братском љубављу у Христу и обраћам Вам се по следећем питању: Пре свега, желим још једном да изразим свој дубоки бол у срцу изазвану руско-украјинским ратом, који одузима животе војника који бране своју отаџбину и животе хиљада невиних људи. Прошли смо кроз оваква збивања и разумемо озбиљност ситуације.

Осим наведеног, забринути смо и за тренутне прилике у Украјинској православној цркви.

Такође нам је јасно да украјинска влада, будући да је у рату, има свој став према њој, и да не води рачуна о верској дубини. Зато се обраћам Вама, Ваша Светости.

Као што је познато, највећи део свештеника, свештенства и парохијана Украјинске православне цркве показао је лојалност својој земљи у овом рату, а њихово једнодушност их је и довело до снаге Украјине. Наравно, било је оних који су имали другачији став; међутим, то не мења општу слику.

Изузетно је важна чињеница да се, према саборској одлуци, Његово Блаженство Онуфрије одвојио од Руске цркве и уз то предузео неке кораке за преговоре. Такође је важно да је опредељење ове Цркве за било које од црквених питања условљено поштовањем вековима признатог духовног начина живота, а не мора да значи и безусловну послушност другој Цркви.

Митрополит Онуфрије је до сада лишен Кијевопечерске лавре, а проблеми су и са другим црквама и манастирима који су такође под његовом јурисдикцијом. Чињеница је да се Украјинска православна црква са више страна нашла у веома тешкој ситуацији.

Ваша Светости, сви се сећају многих корака које сте предузели у мисији мира, и стога претпостављамо да бисте и у овом случају, ако је могуће, помогли да се напетост смири, што, по нашем мишљењу, подразумева стварање услова за миран саживот у првој фази, а затим, миран корак ка међусобном зближавању.

У овом тренутку, православни свет се суочава са низом озбиљних изазова и сваки позитиван корак на овој позадини биће од велике вредности.

Завршио бих ово писмо речима Светог Апостола Павла: „Труди се да свезом мира сачуваш јединство Духа“ (Еф. 4,3). Нека Бог подари мир Украјини и целом свету!


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com