Type Here to Get Search Results !

Првојерарх српске Цркве богослужио поводом прве славе храма при Генералштабу Војске србије

Након увођења верске службе у Војску Србије Генералштаб Војске Србије прославио је 6. маја 2018. године по први пут своју славу, Светог великомученика Георгија.

-ФОТОГАЛЕРИЈА-


Повезана вест:

Патријарх српски Иринеј: Наша снага јесте у нашем јединству и слози! (видео)




Свету архијерејски Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Саслуживали су протонамесници мајор Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије, и капетан Ђорђе Димић, војни свештеник у Команди Копнене војске; војни свештеници јереји мајор Немања Петровић из Војне академије, капетан Саша Совиљ из Војномедицинске академије, капетан Ђорђе Стојисављевић из 1. бригаде КоВ и капетан Селимир Вагић из Речне флотиле; као и протођакон Стеван Рапајић и ђакон Драган Танасијевић.


По доласку у касарну Бањица-2, Патријарха српског г. Иринеја дочекали су изасланик Председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије г. Никола Селаковић, министар одбране г. Александар Вулин и гначелник Генералштаба Војске Србије енерал Љубиша Диковић са бројним генералима, старешинама и другим припадницима Војске Србије.


На крају Литургије, Патријар српски Иринеј је освештао славске дарове и преломио славски колач са домаћином и првим кумом славе, генералом Љубишом Диковићем, и осталим гостима. У пригодном обраћању, честитајући славу, Патријарх је истакао: -Радујем се овом дану који је историјски за наш народ и нашу војску, јер старешине Генералштаба  Војске Србије прослављају Светог великомученика Георгија, који је и сам био војник и војсковођа. Та чињеница свима улива велику наду да ћемо уз све недаће и непријатељства која нас окружују ипак опстати, јер нисмо сами. Као што је велики апостол Павле говорио: `Ко ће против нас ако смо са Богом?`. Гарант томе је и чињеница да је данас на светој Литургији начелник Генералштаба Војске Србије, по узору на наше славне претке, читао Символ вере и тиме сведочио то преко потребно јединство. Нека се овај диван пример продужи кроз нашу будућност у читавој Србији, да будемо близу и сједињени једни са другима, јер наша снага јесте у нашем јединству и слози, поручио је Патријарх српски.


Током свечаног славског ручка, домаћин славља и кум славе, генерал Љубиша Диковић, поздравио је присутне подсећајући на славне претке који су пре једног века поносно ослобађали наш народ и нашу домовину, носећи увек у својој торбици бар парче таина и свећу воштаницу, да и у најтежим условима могу да прославе славу. Генерал Диковић је истакао: -Схватили смо да можемо бити још кориснији себи и другима и кроз веру у Бога. Наша традиција и наша снага довели су до тога да ми данас обележавамо славу Генералштаба - Светог Георгија који је веровао у Бога и није узмицао ни пред толиком силом као што су били царски моћници и који је на крају живот дао за веру. Важно је да наши официри, подофицири и војници верују у Бога, у правду, у државу којој припадају и да буду једнако чврсти као и Свети Георгије. Градећи пут таквог војника потребна нам је ова слава и овај дан, закључио је начелник Генералштаба Војске Србије.


У знак сећања на славу Генералштаба, генерал Диковић је Патријарху српском Иринеју уручио плакету Војске Србије у жељи ''да свештенство, као и до сада, буде ослонац нашег народа у добру и у злу''. Такође, главном војном свештенику мајору Слађану Влајићу генерал Диковић је, у знак захвалности, уручио икону Светог великомученика Георгија, захваливши и пуковницима Сави Иришкићу, начелнику Управе за људске ресурсе у Генералштабу Војске Србије, следећем куму славе, и Саши Милутиновићу, начелнику Одељења за веру у Генералштабу Војске Србије.