Type Here to Get Search Results !

Торжествено евхаристијско сабрање поводом храмовне славе новосадског саборног храма


У недељу жене Самарјанке,   23. априла/ 6. маја 2018. године, житељи богоспасаваног града Новог Сада, торжествено су прославили престони празник храма Светог великомученика, победоносца и чудотворца Георгија. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем којим је началствовао  протојереј-ставрофор Миливоје Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење презвитера Бранислава Ђурагића пароха ветерничког, презвитера Милана Цирара,  ђакона Огњена Верића  и братства Саборног храма.




На сам дан празника Евхаристијским сабирањем началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког  господина Иринеја, протојереја-ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, протонамесника Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог,  умировљених пароха,  нинбергшког,  протојереја-ставрофора  Душана Колунџића и бачкопаланачког Радослава Живанова, братства Саборног храма и  новосадских ђакона. 


После прочитаног Еванђелског одељка, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, рекао је: ,, ... Бог хоће да сви људи дођу у заједницу са Њим и све чини да то тако буде. Он приступа појединачно сваком од нас и открива нам се свакодневно. Због тога што је Љубав, неизмерно поштује нашу слободу, очекујући да се ми у дубини душе покренемо ка Њему. За Бога су сви људи изабрани и Он не прави разлику да ли је неко Јеврејин или Самарјанин. Да је то тако, показао је дошавши данас у земљу где су зивели Самарјани и где је на своју иницијативу започео разговор са женом Самарјанком. Откривајући жени Самарјанки да зна њену душу али и да је не осуђује због грехова њених, Он јој уједно и помаже да призна свој грех и да у Њему препозна Христа Спаситеља. Бог не гледа на наше грехе него на наше покајање. Свети Георгије је изнутра у себи био сведок вере, клањајући се Богу у Духу и истини. Онда када је требало, одрекао се свега и звања и положаја, поставши истински сведок Божји. Црква га је поставила нама за образац вере и живота у Христу...”


Током свете Литургије  једним устима и једним срцем појао је хор Саборног храма у Новом Саду, ,,Свети Георгије.”

После литијског опхода око светог храма, Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије благословио је славски колач и кољиво које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принела кума храмовне славе, Радина Шћекић са сином Милованом и ћерком Миленом. 
    
После отпуста Свете Литургије, владика Иринеј је захвалио Митрополиту Порфирију на началствовању Евхаристијским сабрањем, честитајући празник свима присутнима.