Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Код младих људи у Црној Гори се пробудила чежња за вјечним и непролазним!


Млади људи чезну за оним што је вјечно и непролазно, и кад се то пробуди у њиховим душама, то је од изузетног значаја. То се сада догађа на овим нашим литијама, и ја сам задивљен колико их је, чак и некрштених, рекао је синоћ Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије гостујући на таласима Радија “Светигора” и званичној фејсбук страници и инстаграм профилу “Не дамо светиње”.


“Задивљен сам колико је младих људи и колико је младих парова који овдје са дјецим својом долазе у цркву Христовог Васкрсења. Нијесу имали неко црквено, поготово домаће црквено васпитање. То је баш неко Божје чудо, гдје је та жеђ младог човјека за оним што је вјечно и непролазно. Кад се она пробуди, онда она чисти све и неустрашиво иде. То је много значајно, та слобода која се преко литија пројавила у Црној Гори”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Цитирао је стихове из “Горког вијенца” пучина је стока једна грдна, добре душе кад јој ребра пучу. 

“То је нешто што се догађало с народом и у току Другог свјетског рата и у вријеме тог антифашизма, с једне стране, и с друге стране, у вријеме тог несрећног братоубилаштва. Народ се заиста, велики његов дио, претворио у пучину – стоку грдну, добре душе је био док су ребра пуцала. Е сад ми имамо један народ овдје у Црној Гори. И то би требало да схвате ови који су у власти да је ово народ, поготово млади – који је слободан, који се понаша као слободни народ са пуном слободом. Радујем се што се то догађа у мојој Црној Гори. То се нигдје у Европи не догађа у наше вријеме”, рекао је он.

Објаснио је да је то значајно у контексту кризе хришћанства у Европи и да се сада безбожни дух бољшевичког братоубилаштва спаја са хедонизмом западне цивилизације.

“Још су древни Римљани говорили: Хљеба и игара! То је био предуслов пропасти великог Римског царства – када је оно изгубило све друге идеје и идеале и само је остало на хљебу и на играма, на задовољењу људских страсти. Бојати се да је сад Запад, уствари, прихватиивши тај атеизам од некадашњег Совјетског Савеза и наших држава, кренуо тим путем. Спојио се тај хедонизам са тим и таквим атеизмом и стога се сад рађају, по мом осјећању, чудовишта незапамћена у историји човјечанства. И велика је несрећа што се то рађа у једној цивилизацији која је изворно хришћанска”, објаснио је Владика Амфилохије.

Додао је да јсу на Истоку, у Русији и код нас, Црква и Дух Божији опстали.

“И врши се једна духовна обнова. Узмите само Русију: стотине нових епископа до Синира. У свим областима некадашњег Совјетског Савеза је дошло до духовне обнобве, и код нас овдје, као што видите. Најдивније и најчудесније свједочанство је баш ово шт се догађа у Црној Гори. Мислили су да је Црна Гора атеизирана, са атеизмом малтене равним ономе Енвера Хоџе који је основао прву атеистичку државу у свијету. Црна Гора је у пракси била то. Е сад, наједанпут, тај народ је дарнут у дамар, у живац. И пробудила се, поготово код младих људи та чежња за оним што је вјечно и непролазно и ми имамо ове чудесне литије”, нагласио је Владика Амфилохије.