Type Here to Get Search Results !

Владика Херувим: Сједињени са Христом можемо живети у љубави и нади и да превазиђемо све муке и тескобе


У 30. Недељу по Духовима, 3. јануара 2020. године, када Црква слави Свету мученицу Јулијану, Светог Петра Кијевског и празник Оце, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.


Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ је после заамвоне молитве проузнео следећу беседу:

-Нека буде на здравље и на спасење Света Литургија овде у нашем манастиру, у предивној капели Преображења Господњег и нека се увек преображавамо Именом и Ликом Господа Бога нашега Исуса Христа, јер Он је Спаситељ људског рода.

Период у који улазимо је управо период Оваплоћења, оваплоћења љубави, наде и милости. Сви се једнодушно радујемо томе дану, прослављајући Празник у кругу своје породице, а на првом месту литургијски – саборно, у заједници једни са другима. То је пуноћа празника и суштина тајне Богочовека. Бог долази у свет да би спасио род људски, то је почетак и начело нашега спасења. Почетак је у Оваплоћењу, а потврда је у тајни Васкрсења.

Нека би Господ дао да се у духу надолазећег празника увек преображавамо Христом, да са Христом живимо и да Он буде наш почетак и крај, наша утеха и нада. Сједињени са Христом можемо живети у љубави и нади и да превазиђемо све муке и тескобе.

Многе су муке и тескобе на плећима нашег народа, како услед пандемије, тако и услед недавних земљотреса. Надамо се да ће Бог дати нашем народу снагу да издржи све те потешкоће и муке и да ће Благодат тајне Празника бити у нама, а наше целокупно биће да ће постати колевка Богомладенца.

Нека је свима на здравље и на спасење овај недељни дан и нека нас Господ све благослови благодаћу Светога Духа! Живели! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска