Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило: Оце Христове по тијелу славимо зато што је из њиховог сјемена изникао Спаситељ свијета


Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је јутрос, на Оце, са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру. Литургијску бесједу одржао је ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић.


Звучни запис беседе


Он је рекао да се у недјељу пред Божић Црква сјећа Христових предака по тијелу.

“То је блиско нашој традицији, јер је до скоро у свакој нашој кући било важно набрајање ко је од кога, до десет или петнаест пасова уназад. То је нешто што је заиста дошло из овог библијског предања”, рекао је ректор Цетињске Богословије.

Рекао је да нас данашње јеванђеље о Христовим прецима по тијелу подучава  да ако си на путу да у себи носиш сјеме спасења свијета, то не значи да ће ти све цвјетати.

“Него ради оно што је пред тобом: ако си пастир буди пастир, ако си цар као Соломон онда буди цар, ако си вазал буди вазал и опет буди Божји слуга и моли се Богу… Свима је заједничко вјера у Бога”, казао је отац Гојко Перовић.

На крају Литургије Владика Кирило је рекао да смо се имали рашта родити уколико наш живот сјединимо с вјечношћу.

“Оце Христове по тијелу славимо зато што је из њиховог сјемена изникао Спаситељ свијета, који је свијету даровао вјечни живот. Тако су и наша дјеца један од образа нашег вјечног живота. Наша дјеца нам показују да се наш живот продужава и да ће она допунити то што смо ми евентуално пропустили да урадимо пред Богом”, рекао је он.

Додао је да треба да се трудимо да својим животом угодимо Богу.

“Али ако не испунимо све, наша дјеца ће то да допуне. То како важи за тјелесне родитеље, тако и за духовне родитеље исто важи. Ево, наш Митрополит, који нам много недостаје, он се толико трудио, радио можда за десеторицу, али се никад не може рећи да је све урађено. Његова духовна дјеца, сви ми заједно ћемо да продужимо његово дјело”, поручио је Владика Кирило.

Након Литургије, Владика се, по древном обичају, одријешио дијељењем поклон пакетића за дјецу.


Извор: Митрополија црногорско-приморска