Type Here to Get Search Results !

Поглавари Јерусалимских Цркава прогласили опасност по присуство хришћана у Светој земљи

Дана 13. децембра 2021. године тринаест хришћанских Патријарха и поглавара Јерусалимских Цркава издало је саопштење у коме су скренули пажњу државним властима и јавности на опасност по присуство хришћана у Светој земљи, изазвану, посебно, активностима радикалних група: на чињенице физичких напада и увреда свештенства, нападе на хришћанске цркве и вандалске чинове над светињама, као и покушаје нарушавања целовитости и културног идентитета Хришћанске четврти Старог града са циљем да се протера хришћанска заједница из Јерусалима.


Међу потписницима апела су Предстојатељ Јерусалимске Православне Цркве, Његово Блаженство Патријарх Светог града Јерусалима и целе Палестине Теофил III, јерменски јерусалимски Патријарх Нурхан Манукјан, апостолски администратор латинске Јерусалимске Патријаршије архиепископ Пјербатиста Пицабала и друге хришћанске вође региона. Текст изјаве преносимо у целости.

Широм Свете земље хришћани постају жртве честих и непрекидних напада од стране крајње екстремних радикалних група. Од 2012. године свештеници и други представници свештенства излажу се безбројним физичким нападима и увредама, нападају се хришћанске цркве, дешавају се вандалски чинови и скрнављење светиња, не престају застрашивања локалних хришћана који само желе да слободно исповедају своју веру и живе обичан живот. Користећи плански такву тактику, радикалне групе покушавају да протерају хришћанску заједницу из Јерусалима и других области Свете земље.

Са захвалношћу истичемо да се израелска влада јавно обавезала да ће осигурати безбедност хришћана и заштитити њихове домове у Светој земљи, и да ће очувати хришћанску заједницу као саставни део локалне разноврсне заједнице. Сматрамо да су поступци владе да помогне милионима хришћанских ходочасника који посећују света места у региону доказ да се залажу у овом правцу. С тим у вези, озбиљну забринутост изазива чињеница што су залагања на свенационалном нивоу испарила услед неспособности локалних политичара, званичника и служби за спровођење закона да обуздају радикалне групе чији чланови застрашују локалне хришћане, нападају свештенство и скрнаве света места и црквену имовину.

У израелско законодавство већ је утврђен принцип заштите посебних историјских јерусалимских четврти у домену њиховог духовног и културног идентитета и примењује се и на Јеврејску четврт. Упркос томе, настојећи да ослабе хришћанско присуство, радикалне групе настављају да купују на велико стратешки важне некретнине у Хришћанској четврти, прибегавајући тајним махинацијама и тактикама застрашивања, како би истерале становнике из њихових домова. То доводи до значајног опадања броја хришћанске популације и даљег нарушавања историјских ходочасничких маршрута између Витлејема и Јерусалима.

Хришћански ходочаснички туризам представља право сваког хришћанина у свету, Израелу доноси огроман профит, доприносећи развоју његове привреде и друштва. Према недавном извештају Универзитета у Бирмингему, хришћанска ходочашћа и туризам израелској економији доносе три милијарде долара. Локална хришћанска заједница је у квантитативном смислу мала и све више се смањује, а истовремено пружа несразмерно велики спектар услуга у различитим областима, укључујући образовање и здравство у Израелу, Палестини и Јордану.

С обзиром на то да су локалне политичке власти у Израелу, Палестини и Јордану јавно изразиле спремност да заштите верске слободе, позивамо их да што пре покрену дијалог са нама, поглаварима Цркава, како бисмо:

1. одговорили на изазове које поступци радикалних група у Јерусалиму представљају како за хришћанску заједницу, тако и за принцип владавине закона, и учинили све да се ниједан грађанин или организација не суоче са опасношћу насиља и застрашивања;

2. покренули дијалог са циљем оснивања посебне зоне хришћанског културног наслеђа, како би се обезбедила целовитост Хришћанске четврти у Старом граду Јерусалиму и сачувао њен јединствени идентитет и наслеђе ради добробити локалне заједнице, земље и света.


Патријарси и поглавари Јерусалимских Цркава